Pentru orice varsta, inotul devine o activitate placuta si de ajutor in mentinerea sanatatii fizice, si nu numai. Totodata, exista si un aspect util demn de luat in seama, caci nu stii cand iti poate fi de folos sa stii sa inoti. Iata care sunt cele mai cunoscute si des intalnite stiluri pe care le poti incerca atunci cand dai de vreme calda sau de o piscina buna.
Inotul, o activitate placuta care poate deveni un adevarat sport la nivel competitiv, poate avea beneficii si asupra corpului, si asupra psihicului. Poti invata si practica inotul la orice varsta, existand diferite stiluri de inot ce pot fi deprinse, unele mai usor de invatat de la zero, altele putin mai dificile, dupa caz. Iata cateva date despre acestea, care te pot ajuta sa iti pui bazele in ce priveste informatiile referitoare la acest sport, mai ales daca vrei sa incepi sa inoti la o piscina, cu abonament, de exemplu.
Stilul de inot bras
Stilul bras este cel mai potrivit pentru novici deoarece se deprinde mai usor. Ca si tipologie, bras e inot de rezistenta, remarcabil de popular pentru femei si cei care doresc sa dobandeasca un hobby activ.
Ii este specific tinutul capului deasupra apei, ceea ce duce la o vizibilitate buna a directiei, fiind mai usor sa respiri fara a invata tehnici de respiratie specifice inotului, pentru ca poti respira normal. In concluzie, te poti orienta relativ usor, folosindu-te de vaz, si respiri fara probleme.
Membrele urmeaza aceleasi miscari, coordonarea fiind usor de realizat. Pornesti cu bratele orientate spre inainte, realizand o miscare semicirculara, sub apa, pe orizontala, dupa care revin in fata, fara a iesi din apa, insa. Picioarele se vor sincroniza, actionand pentru proiectare inainte. Vei indoi genunchii si ii vei indrepta unul de altul, cu calcaiele aproape atingand fesele la un moment dat, dupa care se imping spre spate si in lateral.
Pentru acest stil de inot beneficii sunt tonifierea generala a muschilor, in special a muschilor membrelor si celor fesieri, imbunatatirea sistemului respirator si scaderea durerilor la nivel lombar.
Inotul freestyle sau stilul de inot craul
Mai este cunoscut sub denumirea de inot liber sau inot front crawl. Se afla la polul opus fata de bras in ce priveste viteza, deoarece e considerat cel mai rapid dintre clasicele tipuri de inot. De aceea, va fi preferat in competitii si la antrenamente mai serioase. Va fi mai dificil de inteles de novici, din pacate, deoarece solicitarea corpului este mare.
Este important sa inveti tehnicile specifice de respirat, deoarece altfel vei obosi foarte repede iar musculatura va avea de suferit. Trebuie sa mentii corpul drept, in timp ce capul va face miscari spre stanga si dreapta cand iese din apa, in rest fata aflandu-se in apa.
Miscarea mainilor in inotul craul este alternativa, una ramanand dreapta sub apa in timp ce cealalta se ridica deasupra apei cu suficienta forta sa fie trasa spre spate intr-o mutare circulara. Sincronizezi bratul cu capul, caci cand mana stanga e deasupra apei, capul va fi spre stanga, de pilda.
Picioarele se misca doar de sus in jos, pastrandu-si pozitia mai mult dreapta.
Inotul pe spate
Seamana mult cu cel liber, schimband pozitia corpului pe spate. Nu e cel mai dificil dintre stiluri de inot, dar nici cel mai usor. Ca si dificultate si viteza, se situeaza intre bras si craul. Iti mentii capul la suprafata apei si vei roti mainile alternativ. In ce priveste miscarea picioarelor, acestea se vor deplasa de sus in jos in mod alternativ.
Din pacate, pentru ca esti pe spate, nu vei vedea spre ce te indrepti, directia fiind deficitara in aer liber. Cand nu esti atent, poti sa si inghiti apa. Printre interesantele beneficii de inot de acest tip se afla ameliorarea durerilor de spate deoarece musculatura spatelui este solicitata mult.
Stilul de inot fluture
Cel mai dificil de invatat dintre faimoasele stiluri de inot este cel fluture, se pare. Cand e efectuat, pare spectaculos, intalnindu-se in competitii de inot si la concursuri, gasindu-se printre preferatele sportivilor.
Ai nevoie de o coordonare deosebita pentru a practica stilul fluture. Corpul va avea pozitia unui delfin, cu spatele arcuit, capul si pieptul in fata. Capul si bratele se vor misca in acelasi timp, fiind urmate de trunchi si picioare, existand o faza aeriana si una subacvatica. Pentru invatacei, pot fi folosite niste labe de inot pentru a facilita invatarea pozitiilor corecte.
Care stil te ajuta sa slabesti
In general, inotul este considerat un tip de antrenament cardio, care pune sangele in miscare, contribuind la tonifiere corporala si la slabire, in ultima instanta. Este evident ca in cazul stilurilor pentru care vei depune mai mult efort fizic, cu precadere in craul si fluture, vei arde mai multe calorii intr-o perioada mai scurta. Totusi, este recomandat sa practici o tehnica pe care o poti stapani sigur mai bine si care iti aduce placere, pentru a nu transforma antrenamentele intr-o adevarata corvoada.
Barbatii se simt mai atrasi de inotul in stil liber, deoarece acesta contribuie la dezvoltarea frumoasa a bratelor, spatelui si pieptului in timp ce pentru femei va fi mai apreciat inotul in stil bras. Acesta va avea un efect benefic asupra fesierilor, taliei si membrelor, modeland frumos intregul corp.
Nu degeaba se considera ca inotul e una din cele mai potrivite activitati de care te poti apuca atunci cand doresti sa iti imbunatatesti stilul de viata si sa fii mai activ. E unul din putinele sporturi unde incheieturile nu sunt afectate deoarece nu se pune presiune pe ele, in parte pentru ca apa scade greutatea corporala resimtita la un procentaj din cea normala, lucru ce usureaza miscarea fara a resimti durere, in cazul in care te confrunti cu afectiuni ale articulatiilor si incheieturilor.
Evident, indiferent de sex si varsta, te poti bucura de tehnici de inot pentru incepatori, atat pentru a te mentine in forma, cat si pentru a te bucura de beneficiile lor complexe. Si nu poti uita de echipamentul necesar, care implica cel putin un costum de baie si casca de inot, uneori folosindu-se si labe sau ochelari de inot.
Lasa un comentariu
0 Comentariu