Procesul complex de schimburi de materii si energii, care are loc in corp, poarta numele de metabolism. Pentru a fi cat mai sanatosi, el trebuie sa fie cat mai activ, motiv pentru care miscarea si alimentatia sunt doi factori importanti inca din copilarie.
E bine sa cunosti mai in detaliu tot ce inseamna acest termen de metabolism, pentru a intelege cum anume functioneaza, cum iti poti da seama daca e lent sau ce presupune o accelerare metabolism.
Ce este metabolismul
In momentul in care ne hranim, ceea ce ingeram se transforma in energia necesara pentru a-i permite corpului sa functioneze, iar ceea ce nu e indispensabil se elimina. Acest proces poarta denumirea de metabolism.
Unele persoane au o rata metabolica mai accelerata, altele mai lenta, motiv pentru care cele din prima categorie vor elibera mai multa energie cand fac tot felul de activitati, celelalte mai putina. Vom vorbi insa mai multe despre asta putin mai jos.
Cei 4 factori care cheltuie energia organismului
Pentru a intelege mai bine metabolismul, trebuie sa stii ca energia omului e consumata de 4 factori si anume:
- Metabolismul bazal – face referire la energia de care ai nevoie pentru mentinerea functiilor vitale si reprezinta intre 60 si 75% din consumul zilnic;
- Actiunea de digerare a alimentelor – momentul in care ingeram, stomacul digera si corpul absoarbe nutrientii;
- Energia pe care o folosim in momentul in care facem exercitii fizice;
- Termogeneza adaptativa – mentinerea temperaturii organelor interne la 37 de grade Celsius.
Rata metabolica bazala si importanta ei
Rata metabolica se refera la cat anume consuma organismul atunci cand face anumite activitati. Ea poate fi influentata de mai multi factori (stare de sanatate, dieta, activitate fizica etc.) si cuprinde doua categorii:
- Rata metabolismului bazal – necesarul de calorii de care are nevoie organismul pentru a mentine in repaus functiile (circulatia sangelui, temperatura corporala, respiratia). Ea este importanta deoarece ajuta la reglarea greutatii corporale. Cand vorbim de metabolism bazal, se ard zilnic 60-70% din calorii.
- Efectul termic al alimentelor – reprezinta circa 10% din tot ce inseamna energia consumata de organism. Mai exact, face referire la cate calorii arde corpul atunci cand se realizeaza procesul de digestie al alimentelor.
Ce este metabolismul lent
Un metabolism lent nu este de dorit, deoarece de multe ori pe seama lui este pusa arderea cu greu a caloriilor. Acesta e motivul pentru care multe persoane spun ca nu reusesc sa slabeasca, desi mananca putin.
Cei/cele care au un metabolism lent au de regula si surplus caloric, ceea ce inseamna ca grasimile sunt stocate in organism si se pierde mai greu din masa corporala.
Un metabolism devine lent si odata cu inaintarea in varsta, deoarece nivelul estrogenului si al progesteronului scad. Acestea fiind zise, dupa varsta de 40 de ani ar trebui sa ai un deficit caloric de 150 calorii, asta daca faci sport si te alimentezi sanatos. Totodata, la femei, si aparitia menopauzei poate fi un element important in incetinirea acestui proces.
Pentru un metabolism rapid trebuie sa tii cont de o serie de factori importanti, pe care ti-i vom detalia putin mai jos.
Cum imi pot accelera metabolismul
Accelerarea metabolismului este foarte importanta si multe persoane au impresia ca totul depinde de mancare si sport. Ei bine, nu e chiar asa. Da, sunt si acestea foarte importante, dar mai sunt o serie de factori ce conteaza.
Asadar, pentru un metabolismul energetic cat mai rapid ai in vedere:
- Calitatea somnului
Odihna joaca un rol cheie in procesul de accelerare metabolism. Ca totul sa fie cat mai benefic pentru tine si sa ai un stil de viata cat mai sanatos, sunt necesare zilnic cel putin 7 ore de somn. De ce? Pentru ca in acest timp corpul produce leptina (hormonul satietatii) si astfel ii transmite creierului informatia ca e satul. Prin urmare, rata metabolica se mentine in parametri normali.
- Hidratarea
Pentru a avea un metabolism accelerat trebuie sa acorzi atentie si consumului de apa. Mai exact, zilnic ar trebui sa bei macar 2 litri de apa. Astfel, vei vedea ca vei slabi mult mai repede si vei avea si mai multa energie.
- Sportul
Asa cum ziceam si mai sus, sportul e important cand vorbim de accelerare metabolism. In timp ce facem miscare, se produce acidul gamma-aminobutiric, ce contribuie la reducerea stresului si a anxietatii.
- Alimentatia
Ceea ce ingeram e deosebit de important, deoarece o multime de mancaruri nesanatoase, bogate in carbohidrati, nu fac altceva decat sa ne incetineasca metabolismul si sa ne faca sa ardem greu calorii. Acesta e motivul pentru care e important sa avem o dieta cat mai echilibrata si sanatoasa.
Termeni utili in intelegerea metabolismului
E bine sa fii cat mai informat in privinta acestor aspecte si sa cunosti si alti temerni legati de metabolism, pentru a avea o idee cat mai clara in legatura cu acest subiect. Acum, pe final, vrem sa iti prezentam un mic glosar de termeni cu care te-ai putea intalni:
- Metabolismul proteinelor – procesul de descompunere a proteinelor alimentare in aminoacizi.
- Catabolism – un cumul de procese chimice care ajuta la degradarea substantelor din organism.
- Anabolism – totalitatea proceselor care ajuta la asimilarea materiilor nutritive.
- IMC – indice de masa corporala, care influenteaza rata metabolica.
Daca tocmai ti-ai dat seama de faptul ca vrei sa ai un metabolism cat mai accelerat, iar pentru asta trebuie sa iti schimbi modul de viata, incepe printr-o rutina a somnului, printr-o alimentatie corecta si prin sport (iti poti cumpara chiar si pentru acasa o banca de fitness sau alte aparate). Acestea sunt aspecte la care poti lucra, pe care le poti schimba. Pentru ca nu te poti lupta cu varsta sau cu aparitia menopauzei, care reprezinta doi factori ce pot incetini metabolismul, dar poti face ceea ce depinde in mare parte de tine.
Lasa un comentariu
0 Comentariu