contact
contact

Viața sănătoasă este posibilă într-o societate dominată de stres?

Am modificat articolul ultima data pe: 23.04.24

 

Adoptarea unui stil de viață sănătos pare preocuparea unui număr din ce în ce mai ridicat din populația lumii. Preocuparea față de sănătatea oamenilor este o industrie care preconizează încasări de peste 7 trilioane de dolari până în 2025. Activitățile fizice (738 miliarde dolari), nutriția corectă și alimentația sănătoasă (946 miliarde dolari) și sectorul îngrijirii personale (955 miliarde dolari) se numără printre segmentele de top la nivel de venituri ale acestei industrii.

Stresul este una dintre bolile societății moderne, împotriva căruia se derulează numeroase programe de combatere. De la jocurile video urmărite online și iGaming pe platforme specializate precum Twitch sau IceCasino și până la activități în aer liber, călătorii și programe speciale de relaxare, stresul încearcă să fie prevenit la nivel global. Astăzi, mai mult ca oricând, se promovează intens stilul de viață sănătos. Însă, este posibil acest lucru în societatea modernă?

 

Dieta personalizată – cea mai avantajoasă metodă de menținere a sănătății pe termen lung?

De-a lungul timpului, un număr din ce în ce mai mare de diete au devenit disponibile pentru cei interesați atât de pierderea în greutate, cât și de cei dornici să își mențină o anumită greutate pe parcursul vieții. Printre acestea se numără dieta mediteraneeană, dieta 5:2, dieta Paleo, dieta alcalină, dieta Atkins, dieta vegană sau dieta bazată pe post intermitent.

Fiecare dintre aceste planuri de slăbit ne propun diferite variante de mese cu un anumit număr de calorii sau de zile în care se poate mânca normal ori în regim restrictiv. Întreținerea sănătății și tot ceea ce ține de viața sănătoasă este o experiență personală, care este diferită de la un individ la altul. De aceea, cea mai bună modalitate de întreținere a sănătății constă în adaptarea planurilor de dietă la persona care urmează un astfel de program.

 

Reguli cu caracter general, planuri diferite de aplicare!

Stilul sănătos de viață este definit de o serie de măsuri pe care fiecare dintre noi le poate implementa în programul nostru zilnic, atât la nivel de alimentație, cât și la obiceiurile din cursul zilei:

Alimentație sănătoasă – legumele, fructele și cruditatile nu trebuie să lipsească din programul zilnic de alimentație a unei persoane care își dorește să aibă parte de o viață cât mai lungă;

Apa este esențială pentru viață – regula celor 2 litri de lichide consumate zilnic trebuie să fie prioritară pentru orice om;

Mișcarea înseamnă zile în plus de trăit – între 7500 și 10000 de pași sunt necesari pentru a elimina din corp caloriile în exces (în jur de 800-900 de calori zilnic);

Eliminarea factorilor de stres și atitudine pozitivă – atât la nivel de relații inter-personale, cât și în ceea ce privește raportatea la propria persoană trebuie să găsim întotdeauna cea mai potrivită abordare, care să nu genereze stres în existența noastră;

Somnul prelungește durata de viață – adulții au nevoie de minim 7 ore de somn pe noapte pentru a funcționa în mod corespunzător în timpul zilei și pentru a oferi randamentul maxim în activitățile realizate.

Organizația Mondială a Sănătății propune la nivel global o serie de recomandări celor dornici să își prelungească viața. Printre aceste sfaturi, cele mai importante se referă la:

Reducerea consumului de zahăr și sare în exces.

Eliminarea mâncărurilor de tip fast-food din dieta zilnică.

Reducerea la maxim a consumului de substanțe cu efecte nocive asupra sănătății fizice și mentale a unei persoane (alcool, tutun, etc).

Verificarea periodică a tensiunii arteriale și analize efectuate în mod regulat în funcție de vârsta persoanei.

Vaccinarea împotriva principalelor boli.

Utilizarea zilnică a aței dentare și periajul zilnic de minim două ori.

Discuții cu personalul calificat pentru eliminarea riscului de dezvoltare a depresiei.

Utilizarea antibioticelor doar pe baza prescripției medicale.

Fiecare persoană poate pune în aplicare aceste sfaturi, astfel încât să se bucure de o viață mult mai îndelungată. În cazul în care se dorește atingerea unei anumite greutăți corporale este indicat consultul specializat și individualizarea dietei care trebuie urmată.

 

Care sunt cele mai importante elemente pentru o viață sănătoasă?

Somnul de calitate, nutriția sănătoasă și mișcarea zilnică (inclusiv exerciții fizice) reprezintă cheia succesului atunci când o persoană își dorește să trăiască mult. Odihna ne prelungește viața, în timp ce alimentele sănătoase ne oferă suportul necesar pentru a desfășura activitățile zilnice în cele mai bune condiții.

Atunci când vine vorba de mișcare, chiar și o plimbare relaxantă timp de 30 de minute poate avea o contribuție decisivă la sporirea calității vieții. Mersul pe joc, yoga, dansul, practicarea unui sport, alergatul sunt activități fizice care reușesc să ne mențină la cote înalte atât sănătatea corporală, cât și pe cea mentală.

De altfel, exercițiile fizice, somnul de calitate și dieta echilibrată și bazată pe alimente sănătoase, alături de relaxare sunt considerați a fi stâlpii unui stil de viață sănătos. Depinde de fiecare dintre noi cum vom reuși să ne menținem fundația vieții cât mai rezistentă de-a lungul timpului!

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu