8 sfaturi pentru portarii incepatori

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Daca ti se pare ca munca portarului este mai usoara decat cea a restului echipei, mai gandeste-te o data. Atunci cand esti incepator, este important sa stii ce doresc ceilalti membri ai echipei de la tine, care iti sunt responsabilitatile si ce abilitati merita dezvoltate spre a te ajuta pe teren. In cele ce urmeaza, vei afla cate ceva despre “ingredientele” necesare unui portar bun.

 

Visezi sa devii un portar adorat de un stadion intreg? Ti se pare ca e cel mai usor mod de a activa in lumea sportului? Nu te grabi sa iti alegi pozitia, caci nu oricine poate indeplini cerintele necesare. Aceasta postura are importanta nu doar pentru ca tu esti ultimul obstacol dintre minge si poarta, ci si pentru ca abilitatile tale organizatorice si de conducere sunt esentiale succesului. Nu degeaba multe echipe au drept capitan o persoana care joaca pe aceasta treapta. 

Poti considera fotbalul un joc de sah in care fiecare persoana de la nivelul ierbii are un rol bine definit, portarul fiind singurul care isi poate folosi mainile pe balon, fara a primi mustrari sau cartonase din partea arbitrilor. Colegii depind de tine si tu esti cel care ii poate indemna spre anumite pozitii sau tehnici de joc, caci multe decizii pica in responsabilitatea ta. 

De aceea, mai ales cand te afli la inceput de drum sau inca dezbati care rol ti-ar conveni mai mult, iti sunt utile cateva sfaturi precum cele de mai jos. 

 

Invata sa manipulezi bine mingea

Pentru un portar este important sa fie rapid, sa stie sa traga si cu piciorul, dar si sa prinda si sa inlature mingea cu mana, acuratetea nefiind tocmai punctul cel mai important al antrenamentului, desi nu ar strica sa existe. Tu poti initia atacurile echipei prin reposedarea balonului, fie prin sutare, fie prin aruncare. 

Va trebui sa masori din ochi distanta catre coechipieri si sa te gandesti deja la schema de joc a acestora, dupa ce intra in posesia balonului, mai apoi sutand cu putere. Cand folosesti membrele superioare, ai mai multa precizie la indemana, putand arunca pe sub mana, in dreptul fundasilor, sau peste mana, mai departe, spre mijlocasi sau atacanti, daca te afli mai aproape de centrul terenului. 

 

 

Ambele optiuni de distributie a mingii sunt calitative, trebuind sa le exersezi frecvent pentru a-ti fi la indemana in timpul meciului. Cand exista optiunea contraatacului, elibereaza balonul cat de repede poti, pentru a pastra inertia momentului, si fii cat de precis poti, pentru ca mingea sa nu ajunga la adversari. 

 

Apararea agresiva este de preferat

Una din cele mai utile calitati ale unui portar este sa ghiceasca viitoarele miscari ale adversarului. Defensiva agresiva se poate intampla atunci cand esti sigur pe pozitia ta si pe cea a fundasilor, stiind cand sa iti “hartuiesti” adversarii.

Un pont urmat de multi portari de succes este sa alerge spre atacantul echipei adverse, cand acesta se indreapta spre poarta, astfel devenind mai mari si parand mai periculosi, inchizandu-le unghiul de tragere. Insa nu uita sa fii atent la miscarile celui din fata ta si sa il lasi pe el sa faca primul pas. 

Mentine contactul vizual cu oponentul pentru a interpreta unde ar putea suta acesta. Totodata, analizeaza-ti miscarile inaintea si in timpul meciului, pentru a-ti da seama cand acesta va lovi. Stai pe varfuri in timpul unui atac, pentru a te misca mai repede dintr-o pozitie in alta. 

 

Serveste mingea repede inapoi pe teren

Sarcina ta principala este de a opri mingea sa ajunga in plasa, insa nu o tine prea mult, arunc-o repede spre coechipierii tai si pune bazele unui contraatac. Gaseste o linie imaginara intre atacantul advers si poarta, pe care o protejezi cu orice pret. 

Cand balonul se apropie cu pasi repezi de aceasta pozitie, sari asupra sa si revino cat de repede poti in pozitie ridicata, in cazul in care membrii echipei tale nu au reusit sa puna stapanire pe minge. Ai nevoie de rapiditate si concentrare pentru a bate inamicii. 

 

Cand te confrunti cu lupte unu la unu

Nu de putine ori se intampla ca atacantul sa depaseasca linia de aparare a fundasilor si te trezesti fata in fata cu acesta. Poti apela la cateva trucuri precum ridicarea mainilor peste cap, in timp ce picioarele sunt bine infipte in sol. Aceasta pozitie este una cu incarcatura psihologica, ce poate bulversa oponentul. 

Contacareaza alergand spre minge, micsorand astfel unghiul de sutare al oponentului sau lasa-te pe vine si pregateste-te sa sari cand va fi necesar. Incearca sa anticipezi ce miscare va face adversarul. 

 

Urmeaza un ritm natural al miscarilor

Pastreaza ochii pe minge si lasa mainile si picioarele sa ii urmeze, miscandu-te dintr-o parte in alta a portii in timp ce pazesti centrul, avand grija ca, daca sutarea este una spre bara de deasupra, sa poti sari cat mai aproape de a prinde mingea. 

 

 

Ai grija cum aperi la cornere

Trebuie sa ai grija deosebita cand echipa adversa primeste o lovitura de corner. Pune-te in pozitia corect invatata, in functie de piciorul dominant al oponentului, privind cu atentie directia balonului pentru a te apropia daca acesta vine spre poarta. 

La suturile inalte, apara-te de oponenti prin ridicarea genunchiului spre exterior si incearca sa prinzi balonul sau sa il lovesti cu pumnul cand se afla sus. Daca lovitura nu rezulta in apropierea de poarta, lasa-ti coechipierii sa se ocupe de apararea activa. 

 

Ce faci la penalty

Bineinteles, rolul tau este de a proteja spatiul portii. Ia o pozitie neutra, cu coatele flexibile si picioarele indepartate, mainile spre exterior, in fata, spre a arata ca esti pregatit. 

Ia aminte de pozitia coechipierilor si a adversarilor si, dupa sutare, imagineaza-ti ca mingea e a ta si ca o poti prinde, aratand asta si pe fata, mainile fiindu-ti protejate de manusi de portar

 

Comunicarea cu echipa e importanta

Avantajul tau este de a vedea intregul teren mai bine decat ceilalti, putandu-le da colegilor sfaturi sau implementa noi tehnici de joc. Mentine discursul cu fundasii, pozitioneaza-i asa cum iti doresti pentru a avea parte de o linie defensiva primara eficienta, si motiveaza-i atunci cand simti ca acestia nu se descurca. 

Gaseste cuvinte scurte prin care sa comunicati usor, fara a pierde timpul sau a se produce confuzii, relatandu-le coechipierilor ce oponenti sa flancheze si notifica-ti mijlocasii de ce pozitii ar trebui sa ia, cand este posibil. 

 

 

Lasa un comentariu

7 Comentarii

Neagu Patrick Cezar

December 1, 2020 at 11:03 pm

Mulțumesc foarte mult dau totul pentru a încerca să fiu portar

Ps: dacă mi-ai putea sfaturi pentru apărarea mingiilor joase

Raspunde
Team LiniaDeStart

December 8, 2020 at 6:49 am

Buna, Cezar,

Trebuie sa faci mai multe genuflexiuni(acele squats, cum se numesc in engleza) si sa pornesti mereu din pozitia sezutului pe scaun(fara scaun, evident) – astfel incat sa lucrezi bine muschii coapsei si gambei. Bineinteles, ai grija si cu pozitia corecta a spatelui in tot acest timp.

Mult succes!

Raspunde
Costea

November 1, 2020 at 5:53 pm

Buna.eu joc ca un portar ce sa fac daca atunci cind jucatorul din echipa adversa bate in poarta si mingea nu ajungea pana la urma si se dezbate de pamant atunci eu nustiu ce sa fac si ma panechez si scap mingea in poarta dar antrenorul mia spus sa ies inainte ce mingea sa cada de pamant dar nu dovdesc si ce sa fac

Raspunde
Team LiniaDeStart

November 2, 2020 at 7:17 am

Salutare,

In primul rand – trebuie sa asculti ce iti spune antrenorul.

Daca mingea apuca sa loveasca pamantul, va capata o traiectorie ciudata, deci o sa fie si mai greu sa iti dai seama in ce directie se va indrepta.

Sfatul meu e sa faci intotdeauna ce iti spune antrenorul si sa exersezi foarte mult si da, nu prea poti sta si astepta, ci trebuie sa iesi la timp ca sa opresti mingea.

Daca petreci destul timp antrenandu-te – cu timpul si frica o sa dispara si nu o sa te mai panichezi.

Mult succes!

Raspunde
Florin

January 31, 2020 at 8:58 am

Buna! Eu joc ca portar si as avea o întrebare.
Când un jucător din echipa adversă scapă singur cu portaru este OK ca portarul sa se bazeze ca adversarul va trage la firul ierbii.
Idolul meu este Florin Nita .

Raspunde
Team LiniaDeStart

January 31, 2020 at 9:37 am

Buna, Florin,

In primul rand, iti uram mult succes in ceea ce faci!

Nu poti sa te bazezi intotdeauna pe o astfel de reactie de la adversar, mai ales ca unii atacanti mai si incearca sa dribleze portarul ca sa ajunga mai usor la poarta.

Pentru un portar incepator, sunt 2 vulnerabilitati posibile: greselile si punctele slabe.

Daca greselile sunt erori de moment, datorate deciziilor gresite, punctele slabe sunt acele zone in care portarul ramane intoteauna descoperit si este, de cele mai multe ori, depasit.

Asadar – tot ce poti face tu e sa inveti cat mai curand sa iti cunosti punctele slabe, exersand cat mai mult si afland efectiv la ce surprize nu reactionezi cum trebuie.

Te asteptam cu feedback oricand – toate cele bune!

Echipa LiniaDeStart.ro

Raspunde
Florin

February 1, 2020 at 12:14 pm

Mulțumesc!

Raspunde