Top 14 exercitii pentru degete amortite

Am modificat articolul ultima data pe: 05.02.25

 

De cele mai multe ori, chiar daca practici sport saptamanal, nu acorzi o importanta deosebita degetelor de la maini si de la picioare, incheieturilor mainilor, ceea ce poate conduce in timp la diferite probleme, care iti vor afecta stilul de viata si se pot agrava. Din acest motiv, in articolul de mai jos, iti vom prezenta care sunt cauzele ce conduc la amortirea degetelor si cum poti sa previi si sa tratezi, prin miscare, aceste afectiuni.

 

Foarte multe persoane, mai ales dupa o anumita varsta, sufera de dureri articulare si isi simt degetele amortite, inclusiv cei care practica arte martiale, box sau alte sporturi din aceasta categorie, au astfel de probleme. Este bine sa cunosti care sunt cauzele ce conduc la aceste simptome, cum poti preveni aceste afectiuni, cand este bine sa te adresezi unui medic de specialitate si ce exercitii poti face. Dar sa mergem pas cu pas si sa prezentam mai pe larg anumite detalii:

 

Ce reprezinta starea de amorteala?

Starea de amorteala poate fi pozitionata oriunde si reprezinta o reactie atipica cand poti sa simti furnicaturi in corp si chiar o pierdere a sensibilitatii cutanate. Totusi cel mai adesea aceasta se regaseste la nivelul extremitatilor, fiind frecventa amortirea mainilor, a picioarelor sau a degetelor.  

Cel mai adesea, pe langa amortire, ce se prezinta prin senzatia de intepaturi ca de ace, de electrocutare sau chiar de arsura, simti si furnicaturi in maini, picioare sau degete, acestea fiind indici ca sunt afectati nervi sau/si vasele de sange care ajung la nivelul acestora. 

De cele mai multe ori, aceste simptome nu indica o afectiune foarte grava, poate fi o inflamatie, o infectie sau ca urmare a unui traumatism, dar, pe de alta parte, daca simti mana stanga amortita, poate fi si un semn de accident vascular sau de alte probleme cardiace. 

Acestea se mai numesc si fenomene senzitive si pot fi de mai multe feluri:

 – negative: apar atunci cand functia senzitiva dispare si pot sa conduca la tot felul de anomalii ale sensibilitatii;

 – amorteala: ce poate fi situata doar in anumite regiuni bine delimitate precum: amorteala mana dreapta, mana stanga, picior, degetul inelar, aratator etc.

 – disparitia totala sau diminuarea anumitor senzatii pe o parte din corp;

 – pozitive: care mai poarta denumirea si de parestezii, care, desi produc o senzatie de jena, uneori chiar durere, nu reprezinta decat o activitate intensa a fibrelor senzitive, influxuri nervoase care dau senzatii anormale. O parestezie se manifesta prin senzatii de intepaturi de ace, precum o descarcare electrica, ca niste lovituri dureroase, senzatii de arsura sau de constrictie musculara.

Ce alte simptome pot insoti starea de amorteala?

Pe langa starea neplacuta de maini amortite, picioare, degete sau alte zone, mai sunt o serie de simptome care pot sa apara si care iti semnaleaza daca este cazul sa te indrepti spre un control medical de specialitate.

Astfel, pe langa senzatia de amorteala mai pot aparea:

 – anxietate;

 – mancarime;

 – spasme musculare;

 – eruptii cutanate;

 – senzibilitate crescuta la atingere;

 – maini umflate etc.

In caz ca ai alte simptome care insotesc amorteala, precum:

 – stare de confuzie sau chiar pierderea cunostintei pentru scurt timp;

 – respiri cu dificultate;

 – nesiguranta la mers;

 – ameteala;

 – vorbire incoerenta; 

 – slabiciune;

 – paralizie;

 – sau starile de amorteala sunt ca urmare a unui traumatism in zona capului, a gatului sau a coloanei;

atunci este bine sa te prezinti la un medic in cel mai scurt timp, pentru a nu avea probleme mai grave.

Care sunt cauzele care pot provoca starea de amortire?

Sunt foarte multe cauze care pot conduce la aparitia furnicaturilor la nivelul extremitatilor si vom incerca sa atingem cat mai multe dintre ele:

 

 – hernie de disc cervicala

Aceasta poate sa aiba ca si simptome amortirea diferitelor degete, in functie de ce vertebra este obturata. Poate sa apara ca urmare a unei vieti sedentare, in care musculatura nu este lucrata, avand o actiune distructiva asupra coloanei vertebrale. Daca este intr-o stare incipienta, se poate trata fara chirurgie, dar, din nefericire, de multe ori se ajunge la operatie. Recuperarea cuprinde si o serie de exercitii fizice dupa operatia de hernie de disc, care vor fi prescrise de medicul de specialitate.

 

 – sindrom de tunel carpian

Acesta poate sa apara din cauza prinderii nervului median la nivelul incheieturii mainii, avand mai multe cauze: solicitarea repetata si intensa in mainilor, o postura incorecta in executarea unor operatiuni, tulburarile hormonale sau de sarcina etc.

Se poate intampla sa simti un soc electric din cot si pana in incheietura mainii atunci cand o tii pe mouse, sa iti fie greu sa apuci anumite obiecte, dar asta doar uneori, sau chiar sa controlezi mai greu lesa cainelui cand il scoti la plimbare. Daca lucrezi de obicei cu inchieturile sprijinite pe birou si ai aceste simptome, este foarte posibil ca e un inceput de sindrom de tunel carpian.

Pentru sindromul de tunel carpian exercitii simple si executate zilnic, pot face minuni, si te pot ajuta sa treci peste simptomele neplacute care insotesc aceasta afectiune.

 

 – spondiloza cervicala

Apare foarte adesea la persoanele in varsta, datorita unei posturi incorecte in timpul desfasurarii anumitor activitati zilnice sau ca urmare a altor afectiuni precum diabetul, osteoporoza, tumori osoase etc. Astfel, nervii cervicali sunt afectati, ceea ce poate conduce la amorteala mana stanga sau dreapta, o scadere a mobilitatii mainilor, durere si rigiditate.

 

 – circulatie periferica slabita

In acest caz, inima nu poate pompa suficient sange, iar acesta nu ajunge la membre, putand avea picior amortit, mana sau degete. 

 

 – accident vascular cerebral

Este o afectiune foarte grava ce poate avea urmari neplacute, precum paralizie partiala sau totala, daca nu se poate interveni la timp. Unul dintre simptomele ce apar frecvent, inainte de un accident vascular cerebral, este si senzatia de degete amortite mana stanga, furnicaturi in brate, deoarece este intrerupta brusc alimentarea cu sange a unei parti din creier ce are control si asupra mainilor. 

 

 – lipsa de minerale si vitamine din organism

Poti avea mana dreapta amortita sau stanga, degetele, picioarele datorita anumitor carente, acestea avand un rol esential in buna functionare musculara. Printre cele mai importante minerale si vitamine care nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta zilnica sunt: calciu, magneziu, zinc, vitaminele B1, B6, B12, vitamina D si E. 

 

 – boala Buerger

Acesta poate avea ca si simptome: umflatura la incheietura mainii, furnicaturi si chiar dureri, fiind provocata de o inflamare acuta situata la nivelul venelor si arterelor, unde se pot forma cheaguri de sange.

 – mai sunt si alte numeroase afectiuni care pot avea ca si efecte amortirea degetelor precum: diabet, encefalita, degeraturi, deshidratare, alcoolism, diverse traume, zona Zoster, intoxicatii cu metale grele, neuropatie periferica, scleroza multipla etc. 

 

Imi amorteste mana dreapta sau mana stanga, degetele, ce sa fac? 

La aceasta intrebare raspunsul este sa consulti un medic, mai ales daca nu poti sa determini cauza si, dupa mici exercitii de relaxare, intindere, flexare, acesta senzatie nu dispare. Dupa cum am aratat mai sus, cauzele pot fi foarte multiple si pot fi efecte ale unor boli mai complexe, care nu trebuie lasate sa se agraveze. Daca in plus simti si durere mana stanga sau drepta, cu siguranta un kinetoterapeut iti poate descrie o schema de miscare potrivita. 

 

Cum putem preveni amortirea degetelor?

In caz ca amortirea degetelor are ca si cauza leziuni sau miscari repetitive care irita si deterioreaza nervii periferici, se pot lua o serie de masuri care previn aceste simptome, cum ar fi:

 – abordarea unui posturi cat mai corecte in timpul efectuarii diferitelor activitati ce solicita degetele sau mainile, executarea corecta a miscarilor, pentru a preveni accidentarea mainii cand faci sport;

 – propune-ti sa faci o pauza de cateva minute la fiecare o ora de lucru, timp in care sa iti relaxezi mainile si degetele, practicand eventual cateva miscari simple;

 – fa zilnic miscari de intindere a musculaturii, flexari si extensii, rotatii, pentru a preveni anumite afectiuni. 

Ce exercitii se pot face pentru degetele amortite?

In caz ca folosesti manusile de box, in diferite sporturi, sau practici alte activitati care iti solicita mainile si degetele precum tenis, lucrul la calculator cu tastatura si mouse-ul, activitati cu diferite unelte si scule etc., atunci ar fi bine sa practici o serie de exercitii pentru degete amortite care sa te ajute. 

Acestea trebuie practicate zilnic intr-o serie de 15 minute, dimineata la trezire sau seara inainte de culcare, sau chiar in timpul zilei, intr-o pauza de la munca.

1. Flexarea si extensia fiecarui deget in parte poate diminua senzatia de degete amortite. Se poate face in orice pozitie, pornind de la degetul mare de la o mana si continuand pana la degetul mic de la cealalta mana.

2. Miscari circulare pentru degetele mainii. Se pot face si simultan pornind cu degetul mare, pana la degetele mici.

3. Flexia si extensia falangelor. Se executa la fiecare mana in parte, deget cu deget, la fiecare falanga.

4. Diferite exercitii de prehensiune. Acestea constau in apucarea diferitelor obiecte cu ajutorul degetelor. Este de preferat sa gasesti obiecte cat mai diferite ca forma si dimensiuni, care sa iti solicite toate degetele de la mana.

5. Flexia si extensia pumnului. Te ajuta in caz ca ai durere de maini, fiind un exercitiu simplu de executat in orice conditii.

6. Miscari de rotatie, spre interior si spre exterior, a pumnului. Se pot face simultan, pentru amorteala maini, durere etc.

7. Exercitii pentru degete amortite cu mingea. Sunt foarte utile si relaxante. Ai nevoie de o minge mica dintr-un material moale, pe care sa o poti strange in pumn cu usurinta. Se mai poate folosi si un inel din cauciuc. Exercitiile constau in miscari de strangere a pumnului, urmate de relaxare, avand grija sa utilizezi toate degetele.

8. Exercitii pentru degete amortite cu ajutorul unui prosop. Este un exercitiu practic si usor de facut, ai nevoie de un prosop de dimensiuni medii, pe care il rasucesti si tragi in directii diferite. Se antreneaza atat degetele, cat si incheitura mainiilor, prin miscari de rotatie, de strangere si relaxare.

9. Asezi o palma peste alta, fie suprapuse perfect, fie putin deplasate si faci exercitii de strangere a degetelor si relaxare. In prima pozitie, degetele se intrepatrund, in cea de-a doua, degete sunt lipite, afara de degetul mare.

10. La perete: se pot face exercitii usoare, exercitand presiune la nivelul degetelor prin lasarea greutatii corporale. Acestea se mai pot face si la un birou sau o masa, fie asezate in pozitie directa, fie cu mana asezata invers fata de corp, cu o rotatie interna, pentru a inlatura senzatia de amortirea degetelor. 

11. Daca esti ceva mai sportiv, poti sa faci si exercitii ceva mai solicitante precum flotari in degete la sol sau la perete. Sunt foarte bune pentru a intari musculatura, pentru a imbunatati cirulatia periferica si inlatura amortirea degetelor de la maini. 

12. Se prind degetele de la maini, ca un carlig si se trage in parti diferite. Exercitiul se face pentru fiecare in parte, de la degetul aratator la cel mic, si la final cu degetul mare. 

13. Un alt exercitiu pentru a inlatura inclestarea degetelor de la maini este si pozitionarea acestora sub barbie, cu mana rotita, astfel incat degetele mici sa fie situate sub barbie, iar cu degetele mari incerci sa iti atingi fruntea. Daca in ultimele zile ai fortat mai mult o mana si simti, spre exemplu, amorteala degete mana dreapta, este posibil ca fiecare sa raspunda in alt mod, si cu mana dreapta care a fost mai solicitata sa nu poti efectua miscarea la inceput.

14. Daca esti in domeniul muzical si ai la indemana o claviatura de pian sau orga, poti face exercitii pentru degete amortite la acestea, utilizand fiecare deget in parte, cautand sa prinzi cat mai multe game, chiar daca nu esti pianist. 

Acestea exercitii sunt recomandate zilnic pentru cei care solicita mult degetele, pentru amortirea mainilor in somn si, chiar daca dupa cateva zile simti ca furnicaturile au cedat, nu te opri si continua pentru a le mentine intr-o stare buna si confortabila, pentru a evita afectiuni mai grave, degete umflate sau dureri. 

In caz ca starea este mai grava si persita mai mult timp, te poti adresa si unui kinetoterateut care, cu ajutorul unor aparate si cunoscund tehnici efiente, iti poate face o schema dedicata de proceduri si exercitii care te vor ajuta. Pentru furnicaturi in maini si picioare tratament poate fi prescris de medic, fiind si o serie de medicamente care se pot lua precum milgamma, pentru afectiuni infalamatorii si care prezinta dureri ale nervilor periferici si alte afectiuni. 

 

 

Lasa un comentariu

1 Comentariu

Ilosvai Paul

April 2, 2022 at 4:49 pm

De câteva săptămâni am amorteli la mana stanga aproape la doua trei seri .ce pot face sa scap de asa ceva

Raspunde