Acest articol este pentru persoanele ce cauta activitati de divertisment, diferite practici pentru a petrece zile frumoase, fie alaturi de cei mici, fie cu prietenii, vara in parc sau pe pistele special amenajate din oras, iar patinajul cu role pe 4 roti se poate invata la orice varsta.
Chiar daca nu ai invatat cand erai mic sa mergi cu patine, fie pe gheata, fie cu role, nu este timpul pierdut si, cu putina grija si mult curaj poti sa incepi primele lectii, deoarece este o activitate distractiva si un mod placut de a petrece timpul liber. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa deprinzi mai usor acest sport recreativ.
Achizitioneaza echipament complet
Chiar daca ai deja rolele, fie ca le-ai cumparat singur, fie ca ai primit un cadou frumos de la prieteni, nu este suficient. Mai ales in cazul in care nu ai mers niciodata pe patine, este mai sigur sa ai echipament complet de protectie.
Astfel, ai nevoie de casca, cotiere, genunchiere, protectie pentru incheieturi la mana. Poti sa porti si pantaloni mai grosi, cu intaritura in zona fundului, care va fi cel mai expus in timpul cazaturilor.
Deoarece mai ales la primele lectii, este foarte posibil sa cazi mai des, primul lucru pe care trebuie sa il inveti este cum cazi. Poti sa incepi in interior eventual pe un covor mai gros, sau pe covorasele de yoga, care sa iti protejeze anumite parti ale corpului.
In primul rand, trebuie sa inveti sa iti mentii bine echilibrul pe patru roti, sa stai cu picioarele paralele, la nivelul umerilor. Exerseaza sa te lasi intr-un genunchi si sa te ridici fara a pune mainile jos. S-ar putea sa ai de multe ori nevoie mai ales la inceput de aceasta miscare. Invata sa cazi pe o parte si nu direct pe fund, este foarte dureros si, in cazuri mai grave, ai nevoie de luni bune de recuperare.
Cu cat vei exersa mai mult miscarile, cu atat corpul va invata si, chiar daca nu mai apuci sa iei o decizie, acesta va actiona in directia buna.
Exerseaza pozitia
La inceput ai nevoie de o pozitie cat mai stabila pentru a reusi sa iti mentii echilibrul si poti incerca o pozitie cat mai joasa, cu genunchi indoiti si picioarele departate, precum pozitia in sumo care este foarte stabila.
Bratele le poti tine in fata cu coatele fixate in lateral. De cate ori simti ca iti pierzi echilibrul si este posibil sa cazi, treci rapid in pozitia sigura, lasa-te cat mai jos, genunchi indoiti, bratele in fata. Pe cat posibil, cand iti pierzi echilibrul nu te agata de alte persoane, puteti cadea impreuna, intr-o pozitie nu tocmai convenabila si se pot produce accidentari mai grave.
Prima iesire
Daca deja ai prins pozitia corecta in fata oglinzii, ai deprins cum sa cazi pe fund si cum sa te opresti cu un genunchi jos, este timpul sa incepi prima lectie. Cel mai important pentru primele deplasari este sa gasesti o zona cu cat mai putin trafic si cat mai neteda. Chiar si cele mai mici denivelari, crapaturi, pietricele te vor dezechilibra.
Un prieten iti va fi de mare ajutor, asa ca nu ezita sa il iei cu tine. Incearca sa iti pui patinele asezat pe o banca sau jos, te ridici foarte incet, in pozitia joasa, si incerci sa stai macar un minut pentru a te simti cat mai confortabil in acea pozitie. Cu ajutorul prietenului poti sa ajungi ceva mai departe de banca si sa incepi sa faci mici exercitii de deplasare.
Daca vezi ca esti stabil incearca si cateva miscari de cadere, pune genunchiul jos si te ridici fara a pune si mainile jos, asaza-te in pozitie de sumo foarte jos si cazi pe fund pe o parte. Deplasarea pe patine se face in lateral, pozitioneaza picioarele in dreptul umerilor, in pozitie paralela si, pentru a inainta, te lasi de pe un picior pe altul, cu miscari laterale.
Chiar daca se intampla sa cazi mult si este mai dureros in primele zile, nu renunta, incet, incet vei deprinde miscarile si vei fi din ce in ce mai stabil. Mai ales in primele zile este bine sa poti exersa zilnic.
Cum te opresti
Ai invatat sa te deplasezi si esti foarte fericit de performantele tale, dar mai ai un lucru foarte important pe care trebuie sa-l exersezi, si anume: cum te opresti. Sunt mai multe metode de oprire, dar pentru inceput se recomanda doua tipuri: oprirea in plug, precum la schiuri, si oprirea in T.
Pentru oprirea in plug, patinele se aliniaza precum un triunghi, la inceput foarte apropiat, apoi, pe masura ce te familiarizezi cu miscarea si vei fi din ce in ce mai relaxat, vei putea sa o folosesti si pentru a controla viteza: pentru a incetini glisezi larg; scurt pentru a mari putin viteza.
Pozitia T se face cu greutatea pe piciorul din fata: iti deplasezi cel de-al doilea picior in spate in pozitie perpendiculara pe primul. Incet, iti muti greutatea pe cel din spate, cand sesizezi ca incetinesti. Poti sa incerci miscarea cu ambele picioare in spate, sa vezi cum te descurci. Important este ca toate cele 4 rotile sa atinga pamantul intr-un mod cat mai uniform.
T stopul este o oprire mult mai din scurt si iti va fi de ajutor atunci cand patinezi in locuri aglomerate; poti folosi aceasta miscare si pentru a incetini.
Cateva sfaturi pentru inceput
Pana vei deveni stapan/a pe miscari, ai grija si evita pantele, nu te plimba pe ploaie, verifica patinele sa fie in regula. Vei avea timp sa le faci pe toate, dupa ce te vei obisnui cu toate notiunile de baza. Apoi, pentru un look retro, ia cu tine, fie castile bluetooth, fie cea mai buna boxa portabila sau un casetofon boombox si exploreaza patinatul gratios, inspirat/a de muzica ta preferata.
Acum ca deja ai deprins miscarile de baza, cum sa te deplasezi si cum sa te opresti, cum sa incetinesti in caz de nevoie si cum sa cazi fara sa te accidentezi, ai deja cele mai bune role cu 4 roti, precum si echipament complet de protectie, nu mai ai nevoie decat de buna dispozitie, rabdare si perseverenta si in curand te vei distra foarte bine alaturi de cei dragi.
Prima lectie de mers pe patine cu rotile, pentru copilul tau
Mersul cu rolele este unul dintre hobby-urile preferate ale copiilor si adolescentilor. Daca acum sunteti la primele incercari, putina pricepere si tact din partea ta il pot ajuta pe copil sa se obisnuiasca mai usor cu acest mod de deplasare. Descopera cum ar trebui sa arate o lectie eficienta si amuzanta, placuta pentru toata lumea.
Iti amintesti si acum ce fiasco a fost prima lectie de mers cu bicicleta pe care ti-a dat-o tatal tau? Ti-e teama sa nu repeti momentul cu copilul tau? Ei bine, acum ai mai multe surse de informare si mai multe idei bune despre cum sa faci lucrurile mai bine. In continuare, cateva sfaturi practice despre cum ar trebui sa procedezi ca sa iti ajuti juniorul sa depinda mersul pe patine cu rotile.
Pregateste echipamentul potrivit
Stim ca pe vremea noastra nu existau nici un fel de optiuni de protectie, insa azi ele exista, sunt accesibile, iar studiile care le demonstreaza utilitatea nu sunt deloc rare. Pentru binele copilului este bine sa priviti echipamentul de protectie ca pe ceva absolut obligatoriu.
Cel mai important element este reprezentat de casca. Pe langa faptul ca va proteja efectiv capul copilului, cea mai delicata parte a corpului, ea il va si ajuta sa se simta mai in siguranta. Desigur, vei investi in casca adecvata pentru roller skating; nu e in regula sa “amesteci sporturile”, atunci cand vine vorba despre echipamentul de protectie.
Genunchiere, cotiere, manusi – iata componenta restului echipamentului de protectie. El este menit sa apere de lovituri zonele cele mai expuse ale corpului. Si pana cand va ajunge sa stapaneasca bine de tot patinatul, copilul tau va avea parte de destule cazaturi.
Pozitia potrivita
Invata-l pe copil sa isi departeze picioarele astfel incat ele sa fie in dreptul umerilor. Incurajeaza-l sa indoaie genunchii usor si sa se aseze intr-o pozitie similara unei genuflexiuni. Indeamna-l sa se aplece usor catre inainte, pana cand reuseste sa gaseasca o pozitie confortabila si stabila.
Cu putin antrenament, copilul va invata relativ repede sa stea in pozitia aceasta, in echilibru, insa inceperea deplasarii se poate dovedi ceva mai dificila. E perfect normal. Inca de la primii pasi trebuie sa ii reamintesti care este postura adecvata pentru un cat mai bun echilibru.
Mersul ca ratusca
Avand in vedere ca este abia prima lectie, copilul trebuie sa deprinda modul corect de a-si misca picioarele. In aceeasi pozitie cu picioarele usor departate, incurajeaza-l sa orienteze calcaiele catre interior, varfurile picioarelor catre exterior, si sa inceapa sa mearga incet, alternand picioarele. Marea provocare va fi sa ramai cu genunchii usor indoiti si cu calcaiele exact sub tine, ca sa iti mentii centrul de greutate.
Acest mod de deplasare trebuie exersat pana cand juniorul reuseste sa mearga fara sa se mai dezechilibreze. Pe masura ce castiga experienta, vei observa ca reuseste sa mearga din ce in ce mai repede si sa faca pasi din ce in ce mai lungi.
Invata sa alunece
Fiecare pas “de rata” va fi prelungit, astfel incat fiecare copil sa reuseasca sa se deplaseze si prin alunecare, nu numai prin pasire. La fel, pasii vor fi alternati. Pe masura ce miscarea devine obisnuinta, alternarea picioarelor va fi din ce in ce mai rapida, iar deplasarea pe fiecare picior din ce in ce mai indelungata.
In curand copilul va invata sa isi foloseasca si corpul pentru a castiga viteza mai mare de deplasare. De pilda, miscarea bratelor poate contribui la viteza si echilibru.
Invata sa se opreasca
Acum, ca juniorul stie sa se deplaseze cu o oarecare viteza, este esential sa invete sa se si opreasca eficient. Patina dreapta este echipata in general cu frana, pozitionata fie in partea din fata, fie in cea din spate.
Experienta ne-a invatat ca frana trebuie actionata cu hotarare, altfel riscul de a te dezechilibra este mai mare.
Fixeaza si aprofundeaza cunostintele
Vei avea bucuria sa observi ca, odata ce copilul reuseste sa se deplaseze singur in linie dreapta cu o oarecare viteza, fara sa se dezechilibreze la fiecare pas, va incepe sa isi doreasca sa poata face si diverse trucuri, sa exerseze impreuna cu prietenii si… sa investeasca intr-o pereche de role mai performante.
Daca in ceea ce priveste cercul sau social, deciziile iti aparin, cand vine vorba despre patine, te putem ajuta sa “faci cunostinta” cu principalele categorii de role disponibile pe piata.
Patine clasice cu rotile sunt cele pentru exterior, cu roti durabile, menite sa ofere un nivel bun de amortizare a socurilor si sa faca fata unor conditii dificile de deplasare si unor terenuri variate. Ele se vor folosi pentru patinat pe asfalt sau ciment.
Patinele pentru interior sunt in general mai accesibile, avand in vedere terenul pe care se produce deplasarea, care este neted si mai putin solicitant.
Rolele de viteza sunt preferatele celor mai experimentati. In general, ele sunt folosite in interior; in functie de preferintele personale poti opta pentru modele inline sau pentru cele cu roti paralele, cate doua pe fiecare parte.
Intrebari frecvente
Desigur ca, fiind vorba despre colaborarea cu un copil, te poti astepta la o multime de intrebari pentru care probabil ca trebuie sa te pregatesti.
Cum faci sa patinezi mai repede?
Viteza de deplasare creste odata cu experienta. Odata ce pastrarea echilibrului nu mai reprezinta o problema, vei observa ca mutarea centrului de greutate catre inainte si inapoi, in timp ce impingi cu fiecare picior, te va ajuta sa accelerezi.
Cum patinez fara sa cad?
In loc de a sta teapan si a te teme de cazaturi, mai bine inveti sa adopti si sa pastrezi pozitia de echilibru cu genunchii usor indoiti despre care am vorbit de la bun inceput. Unele persoane se simt mai confortabil daca tin palmele pe coapse, la primele incercari de deplasare. Trebuie sa te antrenezi sa reusesti sa iti pastrezi centrul de greutate.
Cat dureaza sa invat sa merh cu rolele?
Pentru cele mai multe persoane, nu dureaza mult deloc. Daca ai un antrenor care stie deja sa patineze, probabil ca o ora iti va fi suficienta ca sa inveti sa te deplasezi, dar va fi nevoie de multe alte ore ca sa dobandesti viteza si sa mergi ca un expert.
Daca patinez bine, mai am nevoie de tot echipamentul de protectie?
Echipamentul de protectie nu este negociabil. Cu cat viteza de deplasare creste, cu atat riscul unor accidente mai importante se mareste.
Am cazut; ce fac acuma?
Daca ai cazut si ai o mica zgarietura sau julitura, ridica-te si mergi mai departe. Daca rana sangereaza, spal-o cu apa, pune un dezinfectant si aplica eventual un plasture. Daca discutam despre accidentari serioase, mergi la medic cat mai curand.
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
10 pasi ca sa inveti mersul pe role
Mersul pe role poate fi o buna activitate pentru distractie, un exercitiu fizic pentru a te pastra in forma, dar si un mijloc de transport, asa ca citeste acest articol pentru a invata primele lectii si pentru a-ti dezvolta abilitatile si a fi stapan pe miscari.
Chiar daca nu ai invatat de mic sa mergi cu rolele, poti sa incepi si daca esti adult si vei vedea ca este o activitate foarte atractiva si un mijloc placut de recreere in timpul liber. Iti prezentam, in continuare, primii pasi pentru a te ajuta sa inveti sa mergi cu rolele.
Alege echipamentul adecvat
In primul rand, ai nevoie de role pe care poti sa le achizitionezi din magazinele online de specialitate, alegand modelul dorit. De obicei, ai nevoie de aceeasi marime ca la pantofi.
Daca nu esti inca familiarizat cu mersul pe role, este bine sa iti iei si masuri de precautie, deoarece este posibil sa cazi mai des la inceput. Astfel, o casca iti va proteja capul de accidentari mai grave, mai poti opta pentru protectie la genunchi si la coate, si eventual pentru manusi care sa iti tina si incheieturile de la mana.
Invata sa ai o postura corecta
La primele lectii trebuie sa-ti insusesti pozitia corecta, cu picioarele aliniate la nivelul umerilor, genunchi indoiti si spatele aplecat spre fata. Chiar daca la inceput nu ai stabilitate, exerseaza pana vei deprinde pozitia corect si iti vei putea pastra usor echilibrul.
Invata pasul de deplasare
Usor, usor invata sa te deplasezi, cu un pas la dreapta, unul la stanga si tot asa. La inceput pasul trebuie sa fie mic si in lateral, pastrand calcaiele sub corp, pentru a fi cat mai stabil. Pe masura ce prinzi pasul poti sa te deplasezi mai lung, stanga- dreapta.
Chiar daca vei cadea des, acest lucru nu trebuie sa te descurajeze, este ceva normal pentru primele lectii.
Invata sa aluneci
Incet, incep, lungeste cat mai mult pasul pentru a aluneca, te impingi pe un picior si, atunci cand vezi ca impulsul aplicat se termina, schimbi cu celalat picior si tot asa. Cat timp aluneci pe un picior, celalat trebuie sa fie ridicat, pentru a nu impiedica miscarea.
Pentru a te intoarce spre dreapta apleaca putin corpul in aceasta directie, spre stanga corpul va fi in stanga. La inceput mentine o pozitie joasa, care iti confera o mai buna stabilitate. Cu cat esti mai sigur pe miscare cu atat poti mari ritmul de deplasare. Foloseste greutatea corpului pentru a castiga viteza, iar bratele mentinute inainte te vor ajuta sa iti pastrezi mai bine echilibrul.
Deprinde cum sa te opresti
Un lucru important este sa stii cum sa te opresti atunci cand ai nevoie. Pentru patinele care au frana in varf, trebuie sa exerciti o presiune suficienta care sa te opreasca. In caz ca nu ai suficienta forta la inceput, poti sa te folosesti de mana sa apesi asupra genunchiului.
Invata sa mergi cu spatele
Pentru a te deplasa in spate, trebuie sa iti asezi picioarele intr-un V, cu varfurile lipite si calcaiele deschise. Ramai intr-o pozitie cat mai aplecata pentru a avea stabilitate si incepe sa te deplasezi incet, trecand de pe un picior pe celalalt.
Invata sa privesti peste umar fara a-ti strica echilibrul si fara sa te apleci spre spate, ai nevoie sa vezi pe unde mergi. Incepe cu deplasari scurte si apoi, cand incepi sa capeti indemanare, lungeste pasul.
Cum faci o intoarcere
De multe ori este nevoie sa iti schimbi directia de mers si sa faci o intoarcere mai brusca spre dreapta sau spre stanga. Astfel, cand vrei sa te intorci, iti faci vant pe un picior, iar celalalt il treci peste, ajutandu-te si cu corpul care se intoarce in directia de mers.
Spre exemplu, daca vrei sa te intorci spre stanga, treci cu piciorul drept peste cel stang, corpul se intoarce spre stanga si apoi impingi cu piciorul drept spre stanga. Umerii se intorc in directia de mers, iar genunchii trebuie sa fie usor indoiti pentru o mai buna stabilitate.
Incearca sa sari
Daca deja esti stapan pe miscarile de baza, poti sa treci la un nivel superior si sa incerci mici sarituri. Mergi cu picioarele paralele si sari cu ambele odata, la inceput pe distante mici, pentru a te putea redresa usor, apoi pe masura ca stapanesti miscarea poti lungi saritura.
Exerseaza cat mai des
Pentru a putea deprinde miscarile si a fi cat mai sigur atunci cand te deplasezi, este bine sa mergi cat mai des la patinoar sau alt loc special amenajat pentru role. Cu cat vei exersa mai mult miscarile: postura, deplasarea cu spatele, stopul, intoarcerile, mersul cu spatele, vei capata mai multa incredere si te vei deplasa din ce in ce mai repede. Continua sa exersezi pana cand te simti confortabil, iti pastrezi bine echilibrul si ai stabilitate.
Mergi impreuna cu prietenii
Chiar daca este distractiv sa mergi pe role si singur, impreuna cu prietenii sau familia poate deveni un mijloc placut de a petrece timpul liber. In plus, poti impartasi idei, poti deveni mai indraznet si incerca miscari noi, trecand la un nivel mai ridicat de practicare a acestui sport.
Poti incepe cu primul pas si anume achizitionarea echipamentului, rolele fiind cele mai importante, si ai aici lista comparativa facuta de noi, care sa te ajute sa te orientezi mai usor si sa iti alegi o pereche care sa fie pe placul tau. Astfel, ai: role de interior – daca preferi sa mergi la un patinoar inchis; role de exterior – care au roti speciale pentru a te putea deplasa pe asfalt; role de viteza – pentru cei care sunt deja foarte stapani pe miscare.
Pentru primele incercari, alege un loc cat mai neted si drept cu cat mai putin trafic, pentru a putea sa exersezi cu cat mai putine accidente, si nu uita de echipamentul de protectie, pentru a diminua cat mai mult efectele cazaturilor iminente in primele faze ale invatarii.
» Ascunde recomandarile anterioare
Lasa un comentariu
0 Comentariu