9 tipuri de incaltaminte sport si de ce e important sa le diferentiem si alegem corect

Am modificat articolul ultima data pe: 26.11.24

 

Cand te apuci de orice forma de efort fizic, ai nevoie de piese de echipament potrivite, iar cele mai importante sunt incaltarile si imbracamintea. Tocmai pentru ca majoritatea sporturilor pun pret pe confortul picioarelor si pe rapiditate, e imperios necesar sa alegi perechea potrivita, pentru a nu te afla in impas sau, mai rau, a te accidenta in timp ce incerci sa socializezi, sa obtii formele dorite sau te perfectionezi.

Desi, poate, la prima vedere toti pantofii cu rol sportiv pe care i-ai vazut in viata ta seamana, exista diferente mari intre modurile in care acestia au fost construiti si in modul in care te afecteaza purtarea lor.

Daca inca mai crezi ca poti purta orice pantofi pentru alergare si fotbal pe iarba, mai gandeste- te o data. Printre problemele ce pot aparea se afla basicile, bataturile, durerile de genunchi, sold si spate, tendonita si durerile de oase. De aceea, e important sa diferentiezi un tip de pantof sportiv de altul si sa il alegi pe cel aflat in concordanta cu activitatile dorite a fi efectuate.

 

Ghetele de fotbal

In cazul acesta, vei alege ghete de fotbal in concordanta cu tipul de teren pe care activezi. Pentru gazon iti vor trebui incaltari cu crampoane mari, in timp ce pe iarba sintetica sunt de ajuns crampoanele mici si dese, iar la sala si pe asfalt vei avea nevoie de o talpa groasa din cauciuc pentru estomparea socurilor. Crampoanele iti ofera tractiunea necesara pe iarba (naturala sau artificiala).

Si, pentru ca au o forma ergonomica, de obicei cu un varf usor subtire, si stransa pe picior, fara adaosuri proeminente, pentru a ajuta la aerodinamicitate, nu vor fi impedimente atunci cand sutezi sau pasezi. In esenta, se simt precum o a doua piele a piciorului si, din cauza formei, nu vor fi recomandate altor tipuri de sport.

 

 

Sneakersii de baschet

Pentru jocurile de sala, precum baschetul, ai nevoie de flexibilitate, dar si de suport pentru glezna. Pantofii de acest fel au, de obicei, o talpa groasa si mai rigida, dreapta, care ofera un spatiu larg de aderenta si stabilitate pe sol. Astfel, cand alergi nu vei aluneca pe podea.

Poti gasi diferite variante de profil, insa cele mai populare sunt cele inalte, care acopera glezna, conferindu-i rezistenta si protejand-o atunci cand faci rotiri si intoarceri rapide, cand sari si cand “aterizezi”.

In afara sportului, poti purta astfel de pantofi pentru a face o declaratie de fashion, insa nu exista alt rol functional al acestora, nefiind tocmai potriviti pentru alergare, spre exemplu.

 

Pantofii de tenis si squash

Pentru ca te misti mult dintr-o parte in alta si faci pasi laterali, in cazul acestor sporturi vei avea nevoie de pantofi mai grei si rigizi, care sa iti ofere aderenta necesara pe iarba sau zgura.

Pantofii de alergare nu vor fi buni, deoarece sunt prea flexibili si nu suficient de stabili. Glezna este mereu descoperita, aceste incaltari avand, de regula, profil jos, pentru a permite miscarile specifice tenisului.

 

Pentru aerobic

Ii gasesti de multe ori in magazinele online, fiind variante foarte usoare si flexibile. Includ sustinere potrivita pentru talpa si glezna si dispun de talpa intermediara ce absoarbe socurile de impact. Nu sunt suficient de rezistenti pentru uz indelungat in aer liber, in drumetii sau pentru alte sporturi.

 

Pantofi de alergare

Gasesti variate tipuri de pantofi pentru alergare, insa in general, acestia se diferentiaza de altii prin flexibilitate si durabilitate. Permit piciorului sa se miste, sa respire, sa se indoaie si sa flexeze, fiind conceputi pentru pasi repezi inainte si inapoi, protejand calcaiul si puntea. Sustinerea la nivelul gleznei va fi mica, asa ca pasii in laterale, precum in cazul tenisului, nu sunt tocmai indicati.

Ai grija sa alegi perechea de marimea si pronatia potrivita piciorului tau. Un pantof de alergare ales prost poate cauza bataturi si dureri la nivelul degetelor sau chiar innegrirea unghiilor din cauza presiunii.

 

Incaltaminte de mers

Precum in cazul altor optiuni, deja mentionate, si acest tip de pantof este “semnalizat” in descrierea de pe paginile magazinelor de profil. Insa il poti gasi si dupa greutatea mica si sustinerea superioara in ce priveste calcaiul si puntea piciorului, unde sunt reduse durerile.

Se gaseste, de multe ori, o talpa usor arcuita, ce faciliteaza transferul greutatii corpului de la calcai spre varfuri, in fata existand o rigiditate ridicata pentru a nu fi nevoie sa indoi degetele pentru a prinde aderenta, asa cum se intampla cand alergi. Iar partea superioara e dintr-un material respirabil.

 

Pentru drumetii

Avand in vedere ca vei merge prin portiuni de teren dificil, cu pietre, noroi si variate alte obstacole, vor fi necesari niste pantofi trainici. Optiunile pentru drumetii sunt mai rigide si prezinta o talpa grea, cu un design in relief, pentru tractiune viguroasa si stabilitate.

Exista sustinere pentru talpa, profilul fiind jos, spre a permite gleznei sa se miste in orice directie, gasindu-se si optiuni cu profil inalt pentru sustinere in fata accidentarilor (entorse).

Ai nevoie de o talpa intermediara groasa, care sustine piciorul, in special arcada, si care iti ofera suficient spatiu de miscare in interior, fara a fi prea larga, insa. E de preferat un produs impermeabil, pe care il poti folosi in orice sezon.

 

 

Cu ce te incalti cand pedalezi

In acest caz, ai la dispozitie variate modele ce se preteaza mai bine unui anumit tip de ciclism. Pentru plimbari si mountain-biking vor fi utili pantofi cu profil jos si o talpa subtire si flexibila, eventual cu mici crampoane pentru aderenta pe pedala si pentru mers pe teren usor accidentat.

In cazul ciclismului competitional sau de performanta iti vor fi necesare niste incaltari cu talpa ferma si rigida, cu crampoane mai proeminente, din plastic, pentru aderenta superioara si spre a transfera mai usor energia miscarii in pedala.

 

Baseball

Desi in tara noastra nu este un sport extrem de popular, baseball-ul incepe sa prinda un oarecare avant. Si are tipuri proprii de pantofi, ce se caracterizeaza printr-o forma alungita si subtire, similara intr-o anumita masura cu cea a ghetelor de fotbal, cu crampoane din plastic.

In zona degetelor se gasesc, de obicei, intarituri metalice, iar arcada piciorului e sustinuta prin prezenta unor crampoane mici, spre a se evita durerile in talpa.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu