Orice sport practicat in mod curent duce la formarea unui caracter puternic si pozitiv, orientat spre dezvoltare personala si lucru in echipa, ajutand un copil introvertit sa se deschida catre socializare, iar fotbalul este unul din ele, bucurandu-se de reguli simplu de inteles si tinut minte si de tehnici la fel de usor de memorat, alaturi de facilitatea gasirii unui spatiu pentru antrenament si a echipamentului accesibil, mai ales la nivel recreational.
Cand cel mic si-a exprimat deja dorinta de a se alatura prietenilor sau clubului de fotbal din oras sau cand crezi ca ar fi timpul sa ia in considerare un hobby mai activ, intervin numeroase alte intrebari si ai nevoie de informatii inainte de a lua o decizie, mai ales daca ai la dispozitie mai multe cluburi.
In plus, pentru cei care activeaza la nivel semi-profesional, pot aparea venituri sau premii si cupe importante. Iata cateva informatii numai bune de lecturat inainte de a lua o decizie in privinta clubului ales pentru cel mic.
Cand e recomandat sa inceapa copilul sportul?
Varsta la care incep, de obicei, copiii sa joace fotbal este intre 6 – 12 ani. Instructorii si antrenorii recomanda, insa, varsta de 6 – 7 ani, cat mai timpurie, pentru ca micutul sa se poata adapta nevoilor si sa evolueze consecvent, obtinand mai repede forma necesara meciurilor semi-profesionale si, totodata, experienta in ce priveste modul in care functioneaza echipa si rolul sau in ea.
Ce costuri implica inscrierea copilului la un sport de performanta?
Costurile suportate de parinti depind, in primul rand, de asociatia spre care acesta se indreapta (centru de copii si juniori, sectii de fotbal ale cluburilor sportive scolare, cluburile private, clasele speciale ale liceurilor de fotbal, sali de sport din incinta scolii).
In cazul fotbalului, taxa lunara difera de la un club la altul, aflandu-se, in general, in jurul valorii de 100 – 200 de ron. Alaturi de aceasta, vor fi necesare investitii in echipament (despre care vom vorbi in sectiunea urmatoare) si in alte posibile cursuri si stagii de pregatire.
Pentru cei mici, aflati la inceput, este suficienta taxa de participare si echipamentul de novice, care oricum va fi schimbat pe masura ce micutul creste.
De ce echipament este nevoie?
Sunt importante incaltarile, fiind necesare unele din cele mai bune ghete de fotbal cu sau fara crampoane (difera in functie de tipul de teren pe care se desfasoara antrenamentele si meciurile), alaturi de care se afla imbracamintea (trening, sort, tricou, manusi, fes, rucsac pentru echipament, ciorapi).
Sunt posibile cursurile pentru fete in Romania? Unde?
Desi Federatia Romana de Fotbal inca nu dispune de variatie in ce priveste dezvoltarea sectiilor de junioare, pana la 12 ani cluburile sportive permit accesul fetelor in echipe mixte, mai apoi acestea putandu-se alatura asociatiilor sportive pentru junioare si senioare. Pe pagina oficiala a Federatiei pot fi consultate numele echipelor feminine de fotbal si locatiile acestora, precum si competitiile destinate lor.
Cum iti dai seama ca al tau copil e bun la fotbal?
Precum orice parinte, ti-ai dori sa stii de la inceput daca al tau micut are sanse sa devina un nume in lumea fotbalului, si exista cateva indicii care te pot ajuta inainte de a testa copilul la un antrenor. Printre caracteristicile specifice unui sportiv innascut se numara iuteala in miscari, superioara altor copii de varsta sa, agilitatea in manipularea obiectelor (mingi, jocuri), precum si o gandire strategica, observabila in jocuri si situatii variate ce se intampla in casa.
Pe deasupra, daca micutul sau micuta se descurca bine la manevrarea mingii (pase, dribbling) ai putea avea de-a face cu un talent innascut. Bineinteles, asta nu impiedica alti copii sa devina buni, chiar daca nu exceleaza din nastere. Vor trebui doar sa depuna putin mai mult efort si sa exerseze.
O parere profesionala poate fi data de un antrenor, pe care parintele il poate ruga sa testeze copilul pentru cateva luni. E important si cine face aceste testari, persoana aleasa trebuind sa fie competenta si sa spuna adevarul in fata, chiar si cand acesta nu este tocmai favorabil pentru parintele care isi doreste un mic fotbalist de profesie. E de preferat sa “investighezi” putin antrenorii inainte de a recurge la contactarea acestora.
De ce probleme se pot lovi copiii la antrenamente?
Durata de adaptare la echipa, regulile jocului si autoritatea pot fi mai indelungate sau mai scurte, in functie de temperamentul, abilitatile si educatia copilului. Si interesul dat de parinti si antrenor in acest sens au importanta, bineinteles.
Cum poti sti daca micutul se distreaza?
Primul lucru pe care il poti face, inainte de a-ti inscrie piciul intr-un club, este sa il intrebi daca fotbalul este un sport care chiar ii aduce placere si daca este interesat sa continue sa joace alaturi de o echipa.
Un semn al pasiunii este si interesul acordat de copil fata de aspectele jocului (curatarea pantofilor dupa fiecare antrenament sau meci, ingrijirea echipamentului si pregatirea rucsacelului, jocul frecvent cu mingea, fata sa plina de bucurie cand este pe teren, alaturi de alti copii). A nu se confunda lipsa interesului cu oboseala, o scuza pe care o gasesc adesea antrenorii.
Cand copilul exerseaza cu entuziasm, petrecand ore intregi in curte incercand sa invete sa suteze mai bine, si se distreaza facand asta, cu siguranta ii place aceasta activitate si nu se simte impins de la spate. Nivelul de energie ridicat in relatie cu sportul si faptul ca este fericit ca s-a jucat si cand echipa lui pierde reflecta pasiunea sa pentru fotbal.
Cum ii e mai usor copilului sa invete regulile si tehnicile de joc?
Adultii uita adesea ca micutii petrec mult timp invatand lucruri noi si devin mai buni la activitatea care le face placere. Pe masura ce deprind regulile jocului si invata tehnicile aferente, antrenamentul va deveni mai usor.
Este nevoie de un antrenor care se axeaza, cel putin la inceput, cu grupele de varsta mai mica, pe aspectul educational al jocului si pe dezvoltarea indemanarii copilului (coordonare, tehnica, abilitati), nu pe strategiile de joc care aduc victoria. Antrenamentele trebuie adaptate varstei lor si capacitatilor lor mentale, fizice si psihice.
Iar, la antrenamente, miscarea este importanta asa ca, daca micutul nu prea este activ pe teren si nu da semne ca ar dori sa fie, poate fotbalul nu este pentru el. Totodata si tipul de antrenament conceput de antrenor are valenta, caci si acesta ar trebui sa se axeze pe invatarea prin exemplu si prin exersare constanta.
Lasa un comentariu
13 Comentarii
August 13, 2022 at 12:28 pm
BUNA ZIUA MA CHEAMA ANDREI AM 12 ANI SI VREAU SA MA SUNATI AZI SA VORBITI CU MINE AM JAMPIERE ADIDASI CU CRAPOANE SI TRICOU CHIPSTA
Raspunde
March 20, 2022 at 8:31 am
Buna ziua copilul meu de mult timp tot la meciuri,vrea sa mergem de micut i place fotbalul desii imi pot spune ,ca si el vrea sa faca fotbal … La 4 ani jumate il pot inscriere ?
Raspunde
March 21, 2022 at 1:31 pm
Buna, Gabriela,
Este deocamdata foarte micut – trebuie sa aiba macar 6 ani pentru a invata activ despre acest sport.
Toate cele bune!
Raspunde
January 4, 2022 at 5:06 pm
Bună seara vreau sa înscriu și eu baiatu la fotbal e născut în 2014 cum sa procedez și unde trebuie sa merg
Raspunde
January 13, 2022 at 1:00 pm
Buna, Florin,
Incepe prin a cauta cluburile de fotbal din orasul tau.
Mult succes!
Raspunde
June 17, 2022 at 5:29 pm
Buna la copilul meu iplace acest sport pot sal în scriu
Raspunde
June 28, 2022 at 11:13 am
Sigur, mult succes!
Raspunde
March 19, 2021 at 1:52 pm
M-ai am șanse să mă înscriu la 15 ani ,deja sunt bunicel la fotbal?
Raspunde
March 22, 2021 at 7:53 am
Salut, Denis,
Ce-i drept, e tarziu – dar contacteaza un club in orasul tau si intreaba antrenorul ce parere are.
Succes!
Raspunde
March 4, 2021 at 7:37 pm
Bravo, sunțeți nişte profesionişti
Raspunde
March 5, 2021 at 9:41 am
Salut, Florin,
Multumim mult pentru incurajare!
Raspunde
July 15, 2020 at 9:22 am
Vreau să îmi înscriu copilul meu mihai la fotbal are 10 ani și lui îi place asta
Raspunde
July 15, 2020 at 10:51 am
Buna, Mihai,
Incepe prin a cauta anunturi valabile pentru orasul tau, pe aceasta tema.
Mult succes!
Raspunde