Daca iei in calcul ideea unei ture cu bicicleta pe un traseu ca Transalpina sau Transfagarasanul, inseamna ca esti cu siguranta stapan pe tine, antrenat in ceea ce priveste pedalatul pe doua roti si un bun cunoscator al secretelor tehnice ale vehiculului tau. Prin urmare, ne vom limita la cateva recomandari.
Transalpina si Transfagarasan sunt considerate a fi doua dintre cele mai frumoase drumuri din tara noastra si chiar din Europa. Este o excursie pe care merita sa o faci macar o data in viata, dar pentru care, trebuie sa recunoastem, trebuie sa fii foarte bine pregatit, in conditiile in care vrei sa le transformi in ture de bicicleta.
Ce distanta ai de parcurs?
In scripturile oficiale figureaza o distanta de 90 km ca lungime Transfagarasan. Dar pe Transfagarasan, km acestia nu sunt nicidecum in linie dreapta, diferenta de nivel raportata de ciclisti care au pornit din Curtea de Arges si au ajuns la Cartisoara este de 1800 metri.
In ceea ce priveste un traseu pe Transalpina, acesta masoara nu mai putin de 148 km. Alti ciclisti care au ales traseul Transalpina au raportat o diferenta totala de nivel de 2400 m.
Care e primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere?
Tinand cont de altitudinea la care se afla cele doua drumuri, indiferent daca iei in calcul un traseu pe Transfagarasan sau unul pe Transalpina, trebuie sa tii cont de faptul ca ele nu sunt deschise tot timpul anului. De obicei Transfagarasanul se deschide in jurul datei de 1 iulie si se inchide cel tarziu la inceputul lui noiembrie.
Daca te intrebi cand se deschide Transalpina, ea e declarata circulabila in jur de data de 1 iunie, tot pana la final de octombrie. Concret, Transfagarasan in 2019 a fost deschis fix pe 1 iulie si inchis fix pe 1 noiembrie.
Daca iti faci planuri pentru un traseu Transfagarasan si Transalpina tine cont ca, in afara cazului in care doresti sa stabilesti vreun record personal, este imposibil sa le strabati pe ambele in doar o zi.
Cazare pe Transfagarasan
In momentul in care cauti un loc de cazare pe Transfagarasan vei vedea ca exista, online, o multime de oferte, de la cabane pana la hoteluri si pensiuni cu diverse numere de stele, respectiv margarete, pentru toate gusturile si buzunarele.
Daca esti un adevarat iubitor de natura si ai echipament de munte potrivit, poti opta si pentru un camping pe Transfagarasan: oferta nu e tocmai limitata, doua dintre cele mai bine cotate fiind Transfagarasan Camping si Camping Dracula.
Obiective turistice Transfagarasan
Evident, Transfagarasanul in sine este un obiectiv turistic, dar pe orice harta Transfagarasan vei vedea marcate locuri interesante in care merita sa zabovesti, sa respiri si sa privesti.
Lacul Balea este un lac glaciar declarat monument al naturii, cu o suprafata de peste 46500 mp si o adancime de peste 11.35 metri.
Cetatea Poenari este pozitionata in apropierea barajului Vidraru; pentru a o vizita va trebui sa urci nu mai putin de 1480 de trepte, printr-o minunata padure de fag.
Lacul si barajul Vidraru sunt doua elemente spectaculoase ale zonei, barajul in special fiind considerat in Europa o mica minune din punct de vedere al inginerilor.
Cascada Capra (sau Cascada Iezerului), muzeul etnografic Badea Cartan, manastirea Curtea de Arges sunt doar cateva dintre locurile pe care nu ar trebui sa le ratezi daca ajungi in zona.
Obiective turistice Transalpina
Ca si in cazul Transfagarasanului, daca e sa discutam despre Transalpina, harta zonei este un accesoriu care nu ar trebui sa iti lipseasca din bagaj, si asta pentru ca exista o multime de locuri interesante pe care le poti vizita. De altfel, cand ajungi pe Transalpina, traseu inspirat este orice excursie care iti permite sa te bucuri de zone de interes pentru tine.
Cheile Oltetului sunt in top pentru Transalpina, obiective turistice; desi nu sunt lungi, avand doar 1.5 km, sunt spectaculoase. Din motive de siguranta, se recomanda vizitarea lor in zile insorite si evitarea in zilele ploioase.
Pestera Polovragi este renumita pentru galeriile sale care depasesc 9000 m lungime. Iar daca esti amator de pesteri si speologie, nu ar trebui sa ratezi nici Pestera Muierilor.
Manastirea Polovragi este in imediata vecinatate; vechimea sa de peste 500 de ani atrage o multime de turisti si de credinciosi, care o viziteaza in special de Sfantul Ilie.
Daca doresti sa te relaxezi, o poti face vizitand lacul Galcescu, un lac gaciar inconjurat de alte lacuri mici, care ofera o panorama extraordinara daca decizi sa o privesti de la inaltimea Mohorului.
Crucea lui Ursache este mai putin cunoscuta de catre turisti; pe platoul crucii sunt ingropate si ruinele unei vechi cetati dacice, iar traseul usor pana acolo merita cele 2 – 3 ore pe care trebuie sa i le rezervi.
Te-am convins?
Zona in care se afla spectaculoasele sosele cunoscute ca Transalpina si Transfagarasan merita vazute cel putin o data in viata, privelistile pe care le ofera si tainele istorice ale regiunii fiind impresionante. Daca te-ai hotarat, pentru urmatoarea vacanta, sa strabati unul sau ambele trasee pe care ti le-am propus, studiaza cu atentie Transfagarasan, harta completa a regiunii, si ghiduri turistice ale zonei. Rezerva cateva zile in care sa poti explora si trasee montane. Iar cand vine vorba despre programarea vacantei, nu uita sa verifici pentru Transfagarasan, program de vizitare.
Sfat practic
Chiar daca mergi cu bicicleta de mult timp si ai participat la ture lungi, te sfatuim sa iei cu tine un prieten cu o masina suport. Ajutorul sau se poate dovedi nepretuit, macar pentru ca vei avea mereu la indemana rezerve de apa si gustari cu inalt aport caloric, care sa te sustina pe durata calatoriei. Este, poate, unul dintre cele mai frumoase moduri de a strabate, discret, aceste zone, bucurandu-te totodata de aerul de munte si de peisajele spectaculoase, lucru pe care nu ai avea timp sa il faci din masina.
Lasa un comentariu
0 Comentariu